top of page
Sök

Industriell symbios - samarbete kring resurserna lyfter alla



Ökade affärsmöjligheter, större konkurrenskraft, fler arbetstillfällen och bättre affärsklimat, det är vad de flesta kommuner drömmer om idag. Svaret heter industriell och urban symbios och är dessutom ett sätt att arbeta för att nå klimatmålen. 


Vad är industriell symbios? 

Industriell och urban symbios (IUS) handlar om att företag samarbetar kring resurser på ett smart sätt. Det kan röra sig om avfall, biprodukter, energi, spillvärme eller vatten. Istället för att skicka dina restprodukter till deponi eller bara låta allt gå förlorat, kan de komma till användning hos ett annat företag. Istället för att bli outnyttjat blir det en tillgång som du kan sälja och andra kan använda. 


Bieffekten blir så klart ett mer hållbart arbetssätt eftersom både avfall och utsläpp minskar. Enligt forskningsinstitutet RISE är industriell och urban symbios en viktig del i att nå FN:s klimatmål. IUS stärker också den cirkulära ekonomin, något som både Sverige och EU har som målsättning. 


Fördelarna med IUS

Ett tätare samarbete kring resurser är alltså både ekonomiskt lönsamt och mer hållbart för klimat och miljö. Dessutom kan områden där det är brist på resurser också skapa nya affärsmöjligheter. Kommuner kan locka till sig nya företag genom mer resurseffektiva arbetssätt. Det finns alltså stora fördelar med att ta tillvara på det man har istället för att använda nya råmaterial. Därför kommer också de områden som satsar på cirkulära system och IUS att ha starka konkurrensfördelar jämfört med dem som inte gör det.


Vad krävs för att lyckas med IUS?

För att en symbios ska uppstå krävs det engagemang från såväl kommun och företagsområden som enskilda entreprenörer. En viktig framgångsfaktor är ett tätt samarbete mellan kommun, näringsliv, länsstyrelsen och andra berörda myndigheter. Det är viktigt att inte fastna i byråkrati här utan att alla parter är flexibla i sitt förhållningssätt. 


IUS kräver att ni arbetar innovativt och hittar nya lösningar som passar just er situation. Därför är det också nödvändigt att ha en tydlig projektledning genom hela arbetet. På ReEnvision hjälper vi dig från idé till färdigt symbioscenter. Vi utbildar, samordnar och projektleder i arbetet med IUS. Ring eller mejla oss på info@reenvision.se så hjälper vi dig att ta nästa steg mot en lönsam industriell och urban symbios.


Comments


bottom of page