top of page
Sök

Så påverkas du som driver ett mindre företag av EU:s krav på hållbarhetsrapportering

När stora bolag tvingas hållbarhetsrapportera ökar kraven på dig som underleverantör. Arbetar du hållbart och kan visa det kommer du ha bättre chanser att få de stora jobben. 


Vad är CSRD? 

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) är ett EU-direktiv. I korta drag går det ut på att stora bolag nu behöver rapportera sitt hållbarhetsarbete på samma sätt som man redogör för företagets finanser i en årsrapport. Tanken är att CSRD ska kunna vägas in i värderingen av bolagen, men också att hållbarhetsarbetet ska bli mer transparent och få större fokus i bolagens verksamheter. Det ska helt enkelt löna sig att arbeta hållbart. 


Vilka krav ställs på hållbarhetsrapporteringen? 

CSRD gäller för bolag som uppfyller minst två av tre kriterier. 


Bolagen ska ha minst:

  • 250 anställda

  • 50 miljoner euro i omsättning

  • 25 miljoner euro i tillgångar


Från 2027 kommer även börsnoterade bolag med minst 10 anställda också behöva följa direktivet. 


Hur påverkar det dig? 

Om du driver ett litet eller medelstort företag, ett så kallat SME, och riktar dig till större bolag så kommer du redan idag att påverkas av CSRD. Bolagen behöver nämligen analysera hela sin värdekedja och visa hur leverantörer och underleverantörer arbetar med hållbarhet.


Det kommer inte längre bara handla om pris och kvalifikationer när de större bolagen tar in anbud. Står bolaget med två likvärdiga alternativ kommer den leverantör som kommit längst i hållbarhetsarbetet att få jobbet.


Vad ska du fokusera på?

Börja dokumentera det hållbarhetsarbete du redan gör idag. På ReEvision hjälper vi dig som driver ett litet eller medelstort företag att skapa hållbarhetsrapporter. Ladda gärna ner vår guide CSRD för små och medelstora företag där vi visar hur du kan jobba med hållbarhetsrapportering i ditt företag. 


Har du inte kommit igång med hållbarhetsarbetet kan du börja titta på:

  • Era utsläpp

  • Er energikonsumtion och var elen kommer ifrån

  • Jämställdhet och mångfald i företaget

  • Välmåendet på arbetsplatsen

  • Ert avfall och era restprodukter


Vad finns det för möjligheter? 

Den stora affärsmöjligheten när du själv börjar jobba med CSRD är alltså att du blir ett attraktivt val för långvariga kontrakt hos stora kunder. Men det finns fler fördelar att arbeta hållbart. Minskar du företagets avfall och utsläpp minskar också kostnaderna. Stärker du välmåendet och mångfalden bland personalen kommer du få mindre personalomsättning och mer lojal personal som blir stolta ambassadörer för ditt företag.


Kan du redan nu börja utveckla och rapportera ditt hållbarhetsarbete kommer du ligga bra till jämfört med många andra i din bransch. Hållbarhet är med andra ord en konkurrensfaktor att räkna med.


Comentários


bottom of page